Coinhab, d.o.o.
Ulica škofa Maksimilijana Držecnika 6
2000 Maribor

Tel: 00386/040200247
E-pošta: info@gmt1arhitekti.com

Razmislek o hiši 3: Odnos stavbe do parcele

Postavitev hiše na parcelo je velikega pomena za vas, saj odločitve ne boste mogli več spreminjati. Dobro premislite, kako najbolje izkoristiti prostor.



Ko razmišljamo, kam postaviti hišo, je veliko odvisno od dovoljenih odmikov. Od sosedov moramo biti odmaknjeni 4m, večino občinskih odlokov narekuje, da je treba škarpo postaviti najmanj 2m od lokalne ceste (povejte več). Vsa ta pravila so zapisana v lokacijski informaciji. (Kaj je to?) Kljub pravilom pa imamo morda na voljo veliko parcelo in s tem precej proste roke, kam postaviti hišo. Zato je potrebno premisliti, kako pozidati parcelo, da bomo ohranili čim več uporabnega prostora. Smiselno je pustiti velike zelene površine na jugu, saj so skozi vse leto osončene. Manj pomembne pa so površine, obrnjene na sever, kamor lahko postavite garažo ali lopo. O tem vam bo svetoval arhitekt, vendar se boste morali odločiti sami.


Stavba je postavljena na sredino parcele



Najlažje je stavbo zgraditi kar na sredini parcele. S tem bomo od vseh sosedov enako, oziroma kar najdlje odmaknjeni, vendar smo morda sprejeli slabo odločitev. Če stavbo postavimo na sredino pravokotne parcele, nam je okrog hiše ostal pas prostora, ki je manj uporaben. Velike uporabne površine, vrt ali igrišče moramo zato postaviti v ta ozek pas, kjer morda ne bo prostora. Zato je postavitev stavbe na sredino parcele slaba.


Stavba izkorišča parcelo



Z vašim arhitektom je veliko bolje razmisliti, kam bi postavili hišo, da bi vam ostalo kar največ prostora. Če hišo zgradite tik ob dovozu ali na robu parcele, vam bo ostala velika površina, ki jo lahko izkoristite. Dovoz bo kratek, kratki bodo tudi priklopi na omrežje. Tako boste prihranili. Če je le mogoče, poskusite južni del parcele pustiti nepozidan, brez ovir, lop ali ograj, da boste lahko imeli sonce skozi vse leto. Razmislite, kako bi vaša hiša parcelo kar najmanj razdelila.

© 2010 - 2016 GMT+1 arhitekti