Razmislek o hiši 1: Zgledovanje po tradiciji

Čeprav gradite novo hišo, bodite pozorni na tradicionalno arhitekturo, ki je značilna za vašo regijo. Dobra arhitektura med seboj združuje stoletja tradicije in sodobne rešitve.

Arhitektura, ki so jo gradili naši predniki, izhaja iz podnebja in materialov, ki jih je mogoče najti v bližini. Prilagaja se vetru, soncu, količini dežja in snega. Zgrajena je iz materiala, ki je bil vedno dostopen. Streho ima strmo, da sneg zdrsne z nje, ali položno, da je ne zajame burja. Napačno je prepričanje, da je potrebno kamen za fasado uvoziti iz Kitajske ali les za pohištvo iz Amerike. Enako slabo na prostor deluje, če se želimo zgledovati po hišah, ki jih gradijo drugod po svetu. Če bi se po tradicionalni hiši zgledovali vsi, bi bil slovenski prostor gotovo lepši. Spomnimo se samo, kako lepo delujejo idilične vasice, ker so vsi vaščani upoštevali enak tradicionalni slog in način gradnje. O tem povprašajte vašega bodočega arhitekta.



Če boste sledili tradiciji, pa ne pomeni, da vaša hiša ne more biti moderna ali sodobna. Prav nasprotno, najboljše arhitekture združujejo znanje prednikov, domače materiale in sodobne rešitve. Oglejte si primere, kjer so arhitekti uspešno združili oboje in ustvarili kvaliteten in domačen prostor za bivanje.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta