Razmislek o hiši 6: Pogledi (iz hiše)

Ne razmišljajte samo o zunanjem videzu vaše hiše. Večino časa boste v njej, ne izven nje. Pogledi iz hiše so stik z zunanjim prostorom. Hiša brez pogledov je kot bunker, ki se zapira pred zunanjostjo.

Preživite eno uro na vaši parceli. Usedite se na tla in razmislite, kaj so tiste lepote, ki bi jih bilo vredno videti. Imate pogled na lep gozd, cerkvico ali mestno silhueto? Morda je ob vznožju parcele lep travnik s potokom? Vsak prostor, vsaka parcela ima kvalitete, ki jih je vredno izkoristiti. Predstavljajte si, da boste iz naslanjača vaše dnevne sobe kakor sliko vsak dan videli enega izmed teh motivov.



O pogledu skozi okna je zato vredno razmisliti. Namesto da se ukvarjate s tem, kako bo fasada videti s ceste ali ulice, pomislite, kje bi si zagotovili tisti lepi pogled skozi veliko okno na zunanji svet.



Razmislite, kje želite, da se bo vaša hiša odprla zunanjosti in svetlobi. Ne ustvarjajte temnih prostorov z malimi okni tam, kjer boste preživeli večino svojega časa. Naj bo vsaj vaš dnevni prostor osvetljen z naravno svetlobo skozi vse leto.





Stavba ima mala okna in je brez pogledov







Najcenejša rešitev je, da v hišo vgradite mala okna. S tem boste imeli tudi manjše toplotne izgube. Vendar pomislite, če res želite imeti temen prostor brez pogledov. Mala okna prepuščajo zelo malo svetlobe, še posebej, če jih okrasimo še z zavesami. Sončna svetloba pa je kvaliteta, ki omogoči, da naš prostor »zadiha«, nas pa obda s pozitivno energijo.



Mala okna pa ne blokirajo samo svetlobe. Zakaj bi hoteli svojo hišo zapreti pred okolico, da bi potem vse življenje gledali prazno steno namesto lepega drevesa ali drugega motiva v okolici? Ne nasedajte tipskim projektom, ki niso prilagojeni razmeram vaše parcele.





Stavba ima tudi večja okna in išče poglede







Veliko bolje je, če pomislite, kje želite svojo hišo odpreti pogledom in svetlobi. Sploh ni nujno, da je polna velikih panoramskih oken. Spalnice, stranišča in kopalnice so lahko brez velike količine svetlobe. Pomembno je predvsem, da si v vaših najljubših prostorih, knjižnem kotičku, kuhinji, dnevni sobi ali morda delavnici, zagotovite obilo sončne svetlobe in pogled v okolico. Razmislite o ambientu vašega najljubšega prostora in se posvetujete z arhitektom.


Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta