Coinhab, d.o.o.
Ulica škofa Maksimilijana Držecnika 6
2000 Maribor

Tel: 00386/040200247
E-pošta: info@gmt1arhitekti.com

Gradnja hiše, Maribor

Izvedba strehe YTONG, modularni izolativni bloki iz porobetona povezani z armiranimi gredami, ki se zalijejo z betonom

Galerija nad dnevno sobo

Galerija na dvovišinskim prostorom s pogledom na dnevno sobo. Viden je Ytong strop in Ytong streha, ki je edinstvena v izvedbi in kakovosti.

Pogled na dvovišinski prostor

Galerija nad dnevno sobo je povezovalni element med prostori. Vidne so navojne palice puščene iz Ytong gredic, kamor se bo montirala viseča mreža.

Okno brez preklade

Nemoten pogled na okoliške hribe omogoča Ytong strop, v katerem je skrita preklada. Tako preklada nad oknom ni potrebna.

Ytong strop

Ytong strop sestavljajo Ytong gredice, ki se izdelajo pred gradnjo. Gredice sestojijo iz paličja in Ytong bloka na dnu. Med njih se polaga Ytong stropne plošče, vrzeli pa se zalijejo z betonom. Plošča je debela okrog 20cm.

Novogradnja Maribor

Konstukcijski detajl, streha YTONG

Hiša s pogledi, novogradnja, Maribor in okolica

Končan idejni načrt in pridobljeno gradbeno dovoljenje za moderno oblikovano hišo v okolici Maribora, ki ga je pripravil naš arhitekturni biro. Gradnja stanovanjske hiše se je z velikim zagonom pričela v juniju 2015. Do konca meseca je bila pripravljena temeljna ploča, nato so sledili YTONG zidovi. Nekaj je bilo težav s pridobivanjem izkušenih izvajalcev, vendar v tretje je investitorju uspelo najti zadovoljivo ekipo. Konstrukcijsko je zanimiva streha YTONG, ki je na sliki. Streho sestavljajo modularni bloki iz porobetona in vmesne gredi, ki se zalijejo z betonom. Pri takšni izvedbi dodatni špirovci niso potrebni, letve, kontraletve in kritina pa se položijo neposredno na konstrukcijo. Največji problem je pridobiti ustrezno dolge vijake za pritrjevanje kritine, ker sistemske rešitve Xella trenutno ne ponuja. V naslednjem tednu bo izvedena tudi kritina Gerard, kar bomo opisali v nadaljevanju.

Prenova hiše, Šempeter, Žalec

Idejna zasnova prenove hiše, projekt za rekonstrukcijo objekta, delna ruišitev in izvedba nove talne plošče ter vertikalnih AB vezi za statično utrditev stare hiše.

Prenova Hiša L, Šempeter

Nakup stare hiše lahko predstavlja veliko tveganje in prinese veliko omejitev pri preurejanju, ki bi omogočilo sodoben način bivanja, arhitekt oz. arhitekturni biro pa lahko pri tem bistveno pomaga. S pravim pristopom pa je lahko tudi odlična priložnost, ki pripelje do unikatne in kvalitetne arhitekturne rešitve. Pred kratkim se je začela prenova hiše L v Šempetru v Savinjski dolini, v okolici mesta Žalec. Stranki razporeditev prostorov hiše izpred leta 1950 ni ustrezala, saj so bile sobe majhne in neuporabne. Najprej je bila narejena idejna zasnova prenove hiše, nekaj 3d predstavitev in veliko usklajevanja z željami stranke. Nato smo pripravili projekt rekonstrukcije objekta in pridobili gradbeno dovoljenje za prenovo. Odločili smo se za popolno preureditev, ohranili pa smo zunanje stene in delno fasade. Takoj po pridobljeni dokumentaciji je sledilo rušenje nepotrebnih delov konstrukcije. Odstranitev notranjih sten nam je omogočila zasnovo novega, sodobnega tlorisa z velikimi, zračnimi, odprtimi prostori orientiranimi proti jugu objekta. Ohranili sta se V, S in delno Z fasada. Z novo talno ploščo smo povezali vse zunanje stene objekta, za dodatno statično utrditev pa so v zidovih predvidene vertikalne armirano-betonske vezi.

Gradnja hise na Pašmanu

Zanimivi detajl betonske kleti.

Pogled na morje

Tanke preklade omogočajo nemoten pogled na morje iz betonske terase

Prenova Hiša P, Pašman

Končujemo hišo na otoku Pašman na Hrvaškem. Do sedaj so bila opravljena gradbena dela do konca 3. gradbene faze. Posebnost je bil predvsem izkop gradbene jame. Šlo se je za izkop v skalo V. kategorije, kar pomeni srednje trda skala. Izkop je potekal kar 14 dni. Klet je poglobljena za skoraj 4 metre. Ker je hiša postavljena na skalo, izdelava pasovnih temeljev ni bila potrebna. Gradbeno jamo se je izravnalo s podložnim betonom, ki smo ga vgradili med skale. Klet je izvedena iz armiranega betona, debeline 25 cm, kar omogoča enostavno vgradnjo z vibracijsko iglo. Konstrukcija je skeletna iz Porotherm opeke in AB vezmi. Zanimivost je betonska streha, ki se vzgleduje po tradicionalni dalmatinski oziroma mediteranski arhitekturi.

Lesena fasada

Masivni kosi macesna, ki so vijačeni eden v drugega, so edinbstven detajl. Masivna lesena fasada razgiba enostaven bel objekt prodajalne.

Prodajalna Čas, Maribor

Končujemo prodajalno, kjer smo veliko eksperimentirali z različnimi tehnikami in materiali. Predvsem nam je bilo pomembno, da smo združili tradicionalne materiale in moderne tehnike. Lesena masivna fasada posnema zračne line na gospodarskih objektih, grajene na iz opeke. Lesena fasada je sestavlena iz lesenih plohov iz masivnega slovenskega macesna. Dimenzije plohov so vizualno podobne kot dimezije starega modula opeke, torej debeline 8 cm, globine 8 cm in dolžine okrog 16 cm. Leseni elementi so privijačeni eden v drugega in se nalagajo s prekrivanjem. Tako smo ustvarili razgibano fasado, ki bo z leti in sivenjem samo pridobivala na lepoti.

Novogradnja z opeke

Masivna gradnja s Porotherm 30cm in armiranobetonskimi vezmi. Nad okni so tipske opečne prkelade, izolirane s 3cm stirodurja. Okenske odprtine podpirajo betosnki vogalniki.

Galerija v dnevni sobi

Dnevno sobo naredi izjemno zračno galerija, ki se razteza vse do strehe. Plošča galerije je podprta z armiranobetonskimi nosilci.

Pogled iz galerije

Zanimiv je most- hodnik, ki teče ob dnevni sobi, kamor imamo pogled tudi na jedilnico in kuhinjo.

Bodoča otroška soba

Pogled na otroško sobo, kjer ostrešje še ni v celoti podeskano. Odebr prostorski efekt naredi veliko okno do tal, ki se odpria v naravo.

Velika okna

Okna, dimenzij 240 x 240 cm odpirajo poglede na lepo pokrajino okoliških hribov. Velika okna so nepogrešljivi vir svetlobe. Sledi vgradnja oken, ki bodo v les-alu izvedbi.

Skriti žleb

Cev žleba bo skrita za obrobo. Na sliki je vidna podkonstrukcija iz OSB plošč, ki jo bomo kasneje od znotraj zaščitili z SikaProof folijo, zunanjo stran pa z zaključno obrobo.

Napusc

Stranski del skritega zleba bo prekrila obroba. Napušč bo podeskan iz oblanih desk, ki bodo kasneje oljene ali lakirane.

Hiša s pogledi, Maribor

Zaključujemo novogradnjo domačije na hribu, kjer smo združili tradicionalno arhitekturo in okoliške materiale z sodobnimi oblikovalskimi načeli. Hiša je na prelepi lokaciji na hribu s pogledi na Kozjak in Slovenske Gorice. Novogradnja je grajena na klasičen masiven način. Hiša ni podkletena in stoji na temelji plošči, debeline 25 cm. Glavne vezi so armiranobetonske, vogali in vezi pri okenskih odprtinah pa so izvedene s potresniki, ki so zaliti z betonom. Konstrukcija je Wienerbergerjev sistem Porotherm debeline 30 cm. Konstrukcijsko zanimivejši je dvovišinski prostor, kjer so prosti robovi plošče pritličja podprti z armiranobetonskimi nosilci, višine 20 in 17 cm, torej skupno 37 cm. Streha je klasična, pokrita s Tondachovimi strešniki temnordeče barve. Posebnost so stebrički, ki bodo dodatno podprli 120 cm globoki napušč okrog hiše.

© 2010 - 2016 GMT+1 arhitekti